כל אחד צריך טיפ קטן: טיפ קטן לתביעה קטנה

טיפ קטן לתביעה קטנה

הזמנתם מוצר ולא קיבלתם אותו בזמן? רציתם להחליף מוצר על פי הקבוע בחוק ובעל העסק לא איפשר לכם? יכול להיות שאתם זכאים לתבוע את העסק בבית המשפט לתביעות קטנות. רשות ההתסדרות לצרכנות עם כל טיפים לתביעות קטנות

 

הזמנתם ריהוט חדש לבית אבל הוא לא הגיע. מכירים את הסיטואציה? מדי שנה מתקבלות אלפי תלונות מצד הצרכנים על שירות ואספקה לא נאותים שהם מקבלים מצד העסקים. בעקבות העוול שהצרכנים מרגישים, הם מחליטים לא פעם לתבוע את בעל העסק כדי לקבל פיצוי על השירות שקיבלו. אז את מי אפשר לתבוע? כמה זמן זה נמשך? ואיפה בכלל ניתן לתבוע? רשות ההסתדרות לצרכנות עושה לכם סדר.

בדיוק בשביל המקרים הללו קיים בית המשפט לתביעות קטנות. בסמכותו לדון בתביעות המוגשות ע"י צרכן כנגד עסקים, בין אם מדובר בעקבות תביעות כספיות, החלפת מוצר, תיקונו או ביטול עסקה. היתרון בהליך זה, שהוא קצר ויעיל, ובכך הצדדים מקבלים פתרון ומענה בזמן סביר.

נכון ליום 1/1/23, צרכן יכול להגיש תביעה בבית המשפט לתביעות קטנות אם סכום התביעה אינו עולה על 36,400 ₪ (במקרה של תביעה שאינה כספית – בתנאי ששווי המוצר או התיקון או סכום העסקה, לפי העניין, איננו גבוה מסכום זה). לפני הגשת תביעה מומלץ לעיין באתר בתי משפט או להיעזר בארגוני הצרכנים לצורך הכנת התביעה.

לצדדים בבית המשפט לתביעות קטנות אין רשות להיות מיוצגים על ידי עורך דין, אך במקרים מיוחדים בית המשפט רשאי לאפשר זאת. בנוסף, בית המשפט רשאי, ברוב המקרים, לקבל גם ראיות שאינן קבילות בבית משפט אחר. 

אילוסטרציה - בית משפטאילוסטרציה - בית משפט

טיפ קטן לתביעה קטנה 

החלטתם להגיש תביעה? כך תעשו זאת נכון: תחילה, אתם צריכים לפנות לבית המשפט שיש לו את הסמכות המקומית לדון בתביעה. בית המשפט הזה יהיה או במקום מגוריו או מקום עסקו של הנתבע, או בית המשפט שבמקום שבו נעשה המחדל שבגינו אתם תובעים. בתביעה בגין פרסום או רכישה באינטרנט, יש להגיש את התביעה לבית המשפט שבמקום מגוריו או מקום עסקו של הנתבע, או מקום מגורו של התובע. שימו לב, גם אם בהסכם ביניכם לבין בעל העסק נקבע מקום שיפוט מסוים, עליכם להגיש את תביעתכם לבית המשפט לתביעות קטנות באחת מהמקומות שצוינו.

עם פתיחת התיק בבית המשפט, תדרשו לשלם אגרה בשיעור הקבוע בחוק באותה העת. לאחר פתיחתו, תדרשו להגיש את כתב תביעה. בכתב התביעה שתגישו עליכם לציין את פרטיכם ופרטי הנתבע: שם, מספר הזיהוי הרלוונטי (מספר זהות או מספר חברה), כתובת ופרטי התקשרות. בתביעה המוגשת נגד בית עסק כדאי במקרים רבים לצרף את בעל העסק ו/או נציגו, באופן אישי, כנתבעים. במקרה של ספק לגבי הגשת תביעה גם נגד בעלים של חברה או נציג של חברה, אפשר לפנות לייעוץ לרשות ההסתדרות לצרכנות.

בנוסף לכל אלו, בכתב התביעה עליכם לתאר את העסקה שבוצעה, לציין את התאריכים והמקום שבהם בוצעה, לנקוב בסכום התביעה ולנמק מדוע לדעתכם אתם זכאים לדרישה בכתב התביעה. תצטרכו גם לצרף את כל המסמכים עליהם אתם מבקש להסתמך במשפט, אם הם מצויים ברשותכם.

אלו השלבים שמחכים לכם לאחר מכן: לאחר הגשת כתב התביעה, יוזמן הנתבע להגיש כתב הגנה תוך 30 ימים מיום המצאת ההזמנה, ולהתייצב למשפט בתאריך שקבעה מזכירות בית המשפט. בית המשפט יקבע את סדר הבאת הראיות וטענות הצדדים בדרך שנראית לו, ויברר את המחלוקת באופן פעיל.

לאחר שיתבצע בירור, בית המשפט יפסוק בתביעה. לפעמים הוא יציע לצדדים להגיע לפשרה ופשרה זו תקבל תוקף של פסק דין. על בית המשפט לנמק את פסק הדין באופן תמציתי. עם מתן פסק הדין, על צד חייב לנהוג על פי האמור בו.

אם פסק הדין אינו מקובל עליכם או על הצד הנתבע, קיימת האפשרות לפנות לבית המשפט המחוזי ולהגיש בקשה למתן רשות ערעור, תוך 15 ימים מיום שהתקבל פסק הדין.

אילוסטרציה - בית משפטאילוסטרציה - בית משפט

טיפ המומחה:

מנכ"ל רשות ההסתדרות לצרכנות, עו"ד ירון לוינסון : "יש לזכור כי רובם המכריע של התיקים בבית משפט זה מסתיימים בדיון אחד בלבד ולכן יש חשיבות רבה להכין כתב תביעה באופן ברור, מסודר, קריא ונגיש ולצרף אליו את כל הראיות והאסמכתאות הרלוונטיות התומכות בכתב התביעה".

"מומלץ לעבור בטרם הדיון פעמים נוספות על כתב התביעה וכתב ההגנה על נספחיהם" מדגיש עו"ד לוינסון ומוסיף: "ולהגיע לדיון ממוקדים בטענות המרכזיות שלכם אשר אותם יש להציג בצורה עניינית וממצא כי הזמן המוקצב בדיון מאוד קצר. רצוי גם להקדים ולהגיע לבית המשפט לפני מועד  הדיון על מנת לצפות בדיונים אחרים וכך ללמוד ולהסתגל להתנהלות ולאופי של בית משפט זה".

 

הטור הוא חלק מפינת "טיפ קטן", פינה שיצרנו בשיתוף רשות ההסתדרות לצרכנות, המוקדשת כל כולה לכם. הפינה עוסקת בסוגיות צרכניות נפוצות, טיפים שיגנו על הזכויות שלכם בתור צרכנים, ומכינה אתכם לרכישה הבאה שלכם. לקריאת הטור הקודם "שוקלים, משווים, חוסכים" - לחצו כאן.

 

יש לכם שאלות צרכניות? מוזמנים להתקשר לקו של מוקד המידע והשירות של ההסתדרות בטלפון 2383*, בימים א'-ה', בין השעות 18:00-8:00

המידע באתר/ האפליקציה של ההסתדרות הוא מידע כללי ואינו מידע מחייב. הזכויות המחייבות נקבעות על-פי חוק, תקנות ופסיקות בתי המשפט.

השימוש במידע המופיע באתר / אפליקציה אינו תחליף לקבלת ייעוץ או טיפול משפטי, מקצועי או אחר והסתמכות על האמור בו היא באחריות המשתמש/ת בלבד - יש לעיין בתקנון ותנאי השימוש באתר/אפליקציה.