היום (1.6) לפני 97 שנה יצא הגיליון הראשון של "דבר - עיתון פועלי ארץ ישראל", עיתונה של ההסתדרות שנוסדה חמש שנים קודם לכן.
מייסד העיתון ועורכו הראשון היה ברל כצנלסון, ממנהיגי תנועת הפועלים בארץ ישראל וממקימי ההסתדרות. משה שרת, שהיה סגנו של כצנלסון, שימש לימים כשר החוץ הראשון של מדינת ישראל וכראש הממשלה השני. זלמן שז"ר, העורך הראשי השני של העיתון, כיהן לימים כנשיא השלישי של מדינת ישראל.
במוסף הספרותי של "דבר" כתבו סופרים ומשוררים רבים, בהם נתן אלתרמן, לאה גולדברג ואורי צבי גרינברג.
בשנת 1996, לאחר 71 שנות פעילות, נסגר עיתון "דבר", ובשנת 2016 הוא עלה לאוויר כאתר אינטרנט חדשותי, וכיום שמו: "דבר העובדים בארץ ישראל".
לרגל יום ההולדת שאלנו את העורך הראשי גיל פלוטקין מספר שאלות.
מה מבדיל את אתר החדשות ״דבר״ מכלי תקשורת אחרים?
״אצלנו אין אג׳נדות נסתרות. מה שקוראים באתר זה מי שאנחנו. הערכים שלנו מאוד גלויים ומתוכם אנחנו יוצאים לסיקור השוטף, לתחקירים ולכתבות המגזין. אנחנו תמיד נהיה לצד האדם העובד, חיזוק העבודה המאורגנת, השכבות החלשות, השקעה בפריפריה וצמצום פערים בחברה הישראלית״.
מה ההישג הגדול של ״דבר״?
״ידוע לכול ש׳דבר׳, כאתר חדשות, עוסק בעיקר. בדברים החשובים באמת לישראלים כמו עבודה, כלכלה, חברה, בריאות, חינוך, דיור, תחבורה וכד'. ההישג הגדול הוא שעם הנושאים האלה אנחנו מצליחים להגיע לציבור של מיליון וחצי קוראים בחודש ו-300 אלף מנויים לאפליקציה ולמהדורה היומית. אנחנו אחד מ-10 אתרי החדשות הגדולים בישראל דווקא בגלל שאנחנו לא מתפשרים על איכות התוכן״.
מה הידיעות שהכי עניינו את קוראי ״דבר״ ב-2022?
״הידיעות הנקראות ביותר באתר קשורות ישירות לקהל היעד שלנו שמורכב מעובדים במגזר הציבורי, אבל גם הפרטי, ומקוראים שמתעניינים בנושאים כלכליים חברתיים. כתבות על עסקת החבילה במשק, על הבחירות בהסתדרות ומאבקי עובדים היו מאוד נקראות והגיעו למאות אלפים. גם כתבות על הקורונה, בעיקר כאלו שהיו בלעדיות ל׳דבר׳, נכנסות לרשימת הכתבות המובילות. אבל הכתבה הנקראת ביותר נכון לעכשיו היא הכתבה המגזינית ״אבוקדו ישראל. גאווה״. בהחלט גאווה״.
איך לדעתך תיראה העיתונות בעתיד?
״ההתבססות של ׳דבר׳ במפת התקשורת הישראלית, מול שחקנים עשירים ומקושרים מאוד, מראה שאנשים מחפשים כלי תקשורת מהימן וערכי. במשרד האוצר ובין נבחרי ציבור - שלא מסכימים תמיד עם תפיסת העולם שלנו - קוראים את ׳דבר׳, כי הם יודעים שזה כלי תקשורת מתון, אמין, שמחפש את חקר האמת.
״אם העיתונות לא תחזור לתפקידה ההיסטורי של דיווחים מהימנים, שמטרתם לחשוף את המציאות לאזרחים, כדי שיכולו לקבל החלטות נבונות על עתידם, היא תעלם והפלטפורמות הדיגיטליות יחליפו אותה. הרשתות, כפלטפורמות מסחריות בתפוצה המונית, מצליחות יותר מאתרי החדשות, אבל מה ערך המידע בהן? מי אחראי לו? כלי תקשורת חייב ליצור אמון עם הקוראים, וככל שאינטרסים זרים זולגים פנימה, בלתי אפשרי לעשות את זה.
״׳דבר׳ הוא כלי תקשורת שמוחזק על ידי 800 אלף עובדות ועובדים מאוגדים, ולכן הוא חייב, רוצה ויכול לסקר מציאות כלכלית שאחרים לא יכולים. בעתיד, סביר שיופיעו כלי תקשורת עצמאים נוספים ששייכים לקהילות״.
מה אתה הכי אוהב ב״דבר״?
״את הצוות. את מי שעושה את ׳דבר׳ למה שהוא - הכותבים, הכותבות והעורכים שלו. אנשי המערכת של ׳דבר׳ כיום, כמו לפני 97 שנים עם צאתו לאור של העיתון, פועלים מתוך ייעוד חברתי, רצון לשנות את החברה בה אנו חיים כך שתהיה שוויונית וצודקת יותר. זה הלב של ׳דבר׳, זה מה שהופך אותנו לאתר חדשות עם נשמה״.
עורך אתר החדשות ״דבר״, גיל פלוטקין
חברי מערכת "דבר"
עמוד הבית של "דבר"