אם נקשרה עסקה בין הצרכן לעוסק, והעוסק הפר בקשר לאותה עסקה אחת מההוראות שנקבעו בחוק הגנת הצרכן כמזכות בפיצוי לדוגמה, הצרכן זכאי לתבוע מהעוסק פיצויים לדוגמה. פיצויים לדוגמה הם פיצויים שאינם תלויים בנזק, כלומר כדי לזכות בפיצוי לדוגמה הצרכן יצטרך להוכיח שהעוסק הפר את הוראות חוק הגנת הצרכן, אבל לא יצטרך להוכיח את גובה הנזק שנגרם לו.
החוק קובע כי בקביעת גובה הפיצוי לדוגמה, בית המשפט לא יתחשב בגובה הנזק שנגרם לצרכן בשל הפרת הוראות החוק, אלא יתחשב בכמה שיקולים אחרים:
מכאן שסכום הפיצויים לדוגמה שבית המשפט רשאי לפסוק יכול להיות גבוה יותר מהנזקים שנגרמו בפועל לצרכן, בהתחשב בשיקולים אלה.
חשוב להדגיש כי לא בכל הפרה של חוק הגנת הצרכן זכאי הצרכן לפיצויים לדוגמה. בסעיף 31 לחוק מפורטת רשימה ארוכה של מקרים שבהם הצרכן רשאי לתבוע פיצויים לדוגמה.
להלן כמה דוגמאות למקרים שבהם בית המשפט רשאי לפסוק פיצויים לדוגמה בסכום שלא יעלה על 10,000 ₪ -
במקרים מיוחדים רשאי בית המשפט לפסוק פיצויים לדוגמה בסך של עד :₪ 50,000
א. הפרה המתייחסת למספר רב במיוחד של צרכנים.
ב. הפרה שגרמה לנזק חמור במיוחד לצרכן או לקבוצת צרכנים.
ג. המפר הפיק רווחים או טובות הנאה גדולים במיוחד מההפרה.
ד. ההפרה נעשתה או הייתה מכוונת כלפי קשישים, חסרי ישע או קטינים, או כלפי ציבור של צרכנים הנתונים במצב של חולשה שכלית, נפשית או גופנית, או כלפי מי שאינם יודעים את השפה שבה נקשרה העסקה במידה מספקת לשם הבנת העסקה.
ה. ההפרה הייתה קשורה בהטעיה תוך טענת עובדה אשר הטוען אותה יודע שאינה אמת או שאינו מאמין שהיא אמת.
הזכות לקבל פיצויים לדוגמה אינה גורעת מכל זכות אחרת של הצרכן. למשל, אם נגרמו לצרכן נזקים כספיים בסכום העולה על תקרת הפיצויים לדוגמה, הוא יהיה רשאי לתבוע פיצויים בגינם, אך במקרה זה יהיה עליו להוכיח את גובה הנזק שנגרם לו, כמו בכל תביעה רגילה.
חשוב להדגיש כי הצרכן יוכל להגיש תביעה לפיצויים לדוגמה נגד העוסק רק בתנאי שהצרכן שלח או מסר לעוסק בקשה בכתב שלא נענתה (לצורך זה – גם משלוח בתקשורת אלקטרונית נחשב כבקשה בכתב). במקרים מסוימים המפורטים בחוק די אם הצרכן ביטל את העסקה כאמור בחוק, והצרכן אינו נדרש לשלוח הודעה כזו.
המידע המובא במדריך זה הוא מידע כללי בלבד, הוא אינו תחליף לייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ללא ייעוץ מתאים.
המידע במדריך מעודכן בהתאם להוראות החוק והתקנות עד לחודש יוני 2023.
הנוסח המחייב הוא נוסח החוק והתקנות.