שר העבודה יואב בן-צור חתם היום (ב') על צו אשר מרחיב את ההסכם הקיבוצי מ-2022 לכל ענף ההסעדה המוסדית – והוא יחול מעתה על אלפי עובדים ועובדות שייהנו משיפור בתנאי השכר וההעסקה. הצו נחתם במעמד יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ומנכ"לית איגוד לשכות המסחר גילית רובינשטיין. החתימה הגיעה לאחר אישור של המועצה לצווי הרחבה בראשות הממונה הראשית על יחסי עבודה במשרד העבודה, עו"ד רבקה ורבנר.
מדובר בצו הרחבה ייחודי וראשון בתחומו, המקנה מכוחו תנאים מיטיבים בענף. העובדים המועסקים בשירותי הסעדה ייהנו מתנאים משופרים כולל שכר מינימום ענפי גובה יותר, קרן השתלמות, שי לחג ומענק התמדה. את ההסכם, שזכה כעת לחתימת השר, הובילה הסתדרות עובדי המזון והפרמצבטיקה יחד עם איגוד לשכות המסחר, והוא יחול על כל חברות ההסעדה ועובדיהן, בין אם במטבחים מרכזיים, בין אם במשרה מלאה או חלקית, וכן לרבות מנהלי אתרים, מנהלי משמרת, שף ראשי, עוזרי טבח, מגישים, שוטפי כלים, עובדי אדמיניסטרציה באתרים ובמטבחים.
להלן עיקרי ההסכם:
ההסכם כולל חמש פעימות. החל מהפעימה הראשונה (1 באפריל 2025), התעריף השעתי המינימלי לפי צו ההרחבה בשירותי ההסעדה המוסדית יהיה 10% מעל שכר המינימום במשק. מהפעימה השנייה יעמוד שכר המינימום בענף על 13% מעל שכר המינימום במשק, ומהפעימה השלישית ואילך ישתכרו עובדי הענף 16% מעל שכר המינימום במשק.
מהפעימה הרביעית להסכם (1 באפריל 2028) יהיו זכאים העובדים בענף לקרן השתלמות, כאשר הפקדות המעסיק יהיו בגובה של 2.5% (משכר הבסיס) ומהפעימה החמישית 5%. חלק העובדים בקרן ההשתלמות יעמוד על 2.5%. תשלום קרן ההשתלמות יינתן לעובדים בענף 12 חודשים ויותר.
החל מהפעימה הראשונה להסכם (אפריל הקרוב) יהיו זכאים העובדים בענף לשי לחג, בראש השנה ובפסח. גובה השי יגיע עד 230 שקל בפעימה השלישית לעובד בוותק של שלושה חודשים לפחות ומעל 50% משרה. עובדים עם פחות משלושה חודשי ותק יקבלו מחצית משווי התו. שווי השי יתעדכן לפי עליית מדד המחירים לצרכן.
בהסכם נקבע גם כי העובדים יקבלו בכל שנה מענק התמדה עבור השנה החולפת, שיחושב לפי מכפלת שעות העבודה הרגילות של העובד בסכום לשעה, לפי הפעימות. חברי ארגון המעסיקים יוכלו להמיר את מענק ההתמדה לתקציב מצוינות עבור עובדים מצטיינים, קורסים והכשרות מקצועיות, תמריצים ופעילויות רווחה. המעסיק יספק על חשבונו לעובדים ביגוד וציוד באתרים הנדרשים לכך. עוד נקבע כי ההסתדרות תפעל לקידום פעילות רווחה והטבות לעובדים בהסכם, בהתאם למאפייני הענף.
כך זה ייראה:
החל מיום 1.4.2025 (הפעימה הראשונה) 2 אגורות לשעת עבודה רגילה;
החל מיום 1.4.2026 (הפעימה השנייה) 5 אגורות לשעת עבודה רגילה;
החל מיום 1.4.2028 (הפעימה השלישית) 8 אגורות לשעת עבודה רגילה.
***
שר העבודה יואב בן-צור: "משרד העבודה חרט על דגלו לדאוג לכלל העובדים במשק. ענף ההסעדה הוא אחד מהענפים הדינמיים והחשובים ביותר במשק, המעסיק עובדים מסורים רבים. חתימתי על צו ההרחבה מסמלת צעד משמעותי בהבטחת תנאי העסקה הוגנים וטובים יותר לעובדי הענף, במסגרתם יובטחו תנאים סוציאליים מיטיבים לעובדים. זהו הסכם פורץ דרך, ראשון מסוגו, שמביא בשורה הן לעובדים והן למעסיקים, ויוצר בסיס יציב לענף כולו. אנו מחויבים להמשיך ולפעול למען שוק עבודה הוגן וצודק, שבו כל עובד זוכה לביטחון תעסוקתי ולתנאים ראויים".
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד: "זוהי בשורה חשובה בענף, שהיה זקוק למהלך אשר ישפר את תנאי ההעסקה בו ויתמרץ אנשים להצטרף לתחום. זהו צעד חשוב ומשמעותי לחיזוק מעמדם ושכרם של העובדים שעוסקים בעבודה לא פשוטה, ושתפקידם להזין עשרות אלפים מדי יום. אודה לשר העבודה שניאות לחתום על צו ההרחבה וכמובן לאיגוד עובדי המזון בראשות אליעזר בלו ולצוותו, על המאמצים הרבים שהובילו לרגע חשוב זה למען ציבור העובדים. אני גאה בהסתדרות שהובילה להסכם זה, ומודה לכל הצדדים על שיתוף הפעולה. ההסתדרות תמשיך לפעול למען רווחתם וביטחונם התעסוקתי של העובדים בכל ענפי המשק".
יו"ר איגוד עובדי המזון והפרמצבטיקה, אליעזר בלו: "היום הוא יום חג לעובדים בחברות ההסעדה המוסדית. צו ההרחבה שנחתם היום יעניק לעובדים שכר מינימום ענפי, קרן השתלמות, מענק מצוינות ועוד. תודה ליו"ר ההסתדרות על הסיוע והדחיפה לחתימת צו הרחבה. תודה לשר העבודה ח"כ יואב בן צור על החתימה על הצו. כמו כן לכל השותפים אשר סייעו והביאו לחתימת הצו החשוב".
מנכ"לית איגוד לשכות המסחר, גילית רובינשטיין: "אנו מברכים על חתימתו של שר העבודה על צו ההרחבה, המהווה אבן דרך חשובה בענף ההסעדה המוסדית. זהו צעד הכרחי מאוד להבטחת תנאי העסקה הוגנים לעובדים המועסקים בתחום, ולשמירה על זכויותיהם, תוך יצירת וודאות והכרה למעסיקים. הענף ממלא תפקיד משמעותי במשק הישראלי, ואנו נמשיך לפעול בשיתוף פעולה עם כלל הגורמים הרלוונטיים כדי להבטיח את המשך צמיחתו ומתן שירותי הסעדה איכותיים ומגוונים לעסקים ולמוסדות ברחבי הארץ. תודה לכל העוסקים במלאכה והשותפים לדרך".
בחתימת ההסכם היו מעורבים מטעם משרד העבודה – אגף יחסי עבודה בראשות הממונה הראשית, עו"ד רבקה ורבנר, מטעם ההסתדרות יו"ר איגוד עובדי המזון והפרמצבטיקה אליעזר בלו, סמנכ"ל כלכלה ומדיניות בהסתדרות אדם בלומנברג, מנהל חטיבה ארצית באיגוד אביב שניר, לירון ששון-תבור מזכירת איגוד מקצועי, ראש הלשכה המשפטית באגף לאיגוד מקצועי עו"ד חנה שניצר, ועורכי הדין אורן שרם והילה גבר מהלשכה המשפטית; ומטעם לשכת המסחר תל אביב והמרכז: מנהל ענף המזון ותחום ההסעדה המוסדית עו"ד עמיר עופר, מנכ"ל Sodexo אודי בן שימול, מנכ"ל עידית לוגיסטיקת מזון מקבוצת מלונות דן רן כצמן, סמנכ"ל משפט וממשל, עו"ד שלומי לויה, מנהלת האגף ליחסי העבודה עו"ד סיגל סודאי, עו"ד אפרת דויטש ועו"ד שמרית נוי ממשרד עו"ד אפרת דויטש ושות'.
צילום: דוברות משרד העבודה