פיקוח מחירים הינו כלי מדיניות שהיה נהוג בישראל עוד מלפני היווסדה, מתוקף חוקים שונים שהתקבלו. החל משנת 1996 פועל בישראל מנגנון פיקוח המחירים מכוח חוק פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים התשנ"ו - 1996, מלבד מוצרים מסויימים אשר הוחרגו מחוק זה ומפוקחים על ידי רשויות ייעודיות, כמו: מחיר החשמל בישראל אשר מפוקח על ידי רשות החשמל וחלק ממחירי הדלקים אשר מפוקחים על ידי משרד האנרגיה והתשתיות.
רוב המוצרים המפוקחים הם מוצרי מזון בסיסיים אשר הפיקוח עליהם נועד למנוע מצב שבו יצרנים או בעלי עסקים ינצלו לרעה את הצורך הבסיסי במוצר, יפקיעו מחירים ויפיקו רווח בלתי סביר מהמכירה על גב הצרכנים. מחירי מוצרי המזון המפוקחים נקבעים על ידי "ועדת הפיקוח על המחירים", זו ועדה מיוחדת – שתפקידה להמליץ בפני השר הממונה על קביעת מחיר מפוקח, שינויו, הסרתו ואופן הפיקוח עליו.
אילוסטרציה - לחם לבן
המחיר המפוקח שנקבע הוא המחיר המקסימלי שניתן לגבות על מוצר בפיקוח. ברור שניתן למכור במחיר הנמוך מהמחיר בפיקוח אך אם העסקים ימכרו במחיר העולה על המחיר המפוקח הרי מדובר בעבירה על
החוק. בנוסף נקבעו תקנות פרסום מיוחדות החלות על דרך הצגת המוצרים שבפיקוח ומחיריהם כך למשל עסק חייב להציג שלט בחנותו בסמוך למוצרים שבפיקוח ובו פירוט של המוצרים שבפיקוח ומחיריהם. חובה דומה חלה גם על עסקים אשר מוכרים מוצרים בפיקוח בשיווק מרחוק. קיימת גם חובה על היצרנים לציין על המוצרים שנארזו על ידיהם כי "המחיר בפיקוח ממשלתי".
דוגמה למוצרי המזון שנמצאים בפיקוח ממשלתי: סוגים שונים של לחם, מלח מאכל, חלב ומוצריו, גבינה צהובה, גבינות רכות, ביצים ....(רשימה מפורטת ניתן למצוא באתר משרד הכלכלה והתעשייה). אם נתקלתם בעסק המוכר מוצרים מפוקחים במחיר הגבוה ממה שנקבע בחוק, תוכלו להגיש תלונה על הפקעת המחירים באמצעות פניה למשרד הכלכלה והתעשיה.
אילוסטרציה - מוצרי חלב
מנכ"ל רשות ההסתדרות לצרכנות, עו"ד ירון לוינסון: "צרכן נבון חייב להכיר את רשימת מוצרי המזון שבפיקוח ומחיריהם על מנת שיקנה אותם ולא יתפתה לקניית מוצרי מזון תחליפים ויקרים הרבה יותר. יש לדעת היכן לאתר את המוצרים שבפיקוח היות ולמרות החוקים והתקנות להסדרת הפיקוח על המוצרים המפוקחים לא תמיד בעלי העסקים עושים את כל המאמצים להנגיש את המוצרים שבפיקוחלקהל הצרכנים ולעיתים רבות יש אף מחסור במוצרים אלו".
המידע באתר/ האפליקציה של ההסתדרות הוא מידע כללי ואינו מידע מחייב. הזכויות המחייבות נקבעות על-פי חוק, תקנות ופסיקות בתי המשפט.
השימוש במידע המופיע באתר / אפליקציה אינו תחליף לקבלת ייעוץ או טיפול משפטי, מקצועי או אחר והסתמכות על האמור בו היא באחריות המשתמש/ת בלבד - יש לעיין בתקנון ותנאי השימוש באתר/אפליקציה.