שאלות ותשובות בנושא דמי הבראה

שאלות ותשובות בנושא דמי הבראה

עושים סדר: מה זה בכלל דמי הבראה? מי זכאי? מה גובה דמי ההבראה היום? ולמי אני יכול לפנות במקרה שהמעסיק מסרב לשלם לי את דמי ההבראה?

שאלה: מה זה דמי הבראה? איך אני יודעת אם אני זכאית לזה? ובאיזה אופן אני מממשת את זכותי, כלומר איך משלמים לי את דמי ההבראה?

תשובה: דמי ההבראה הם רכיב המשולם במסגרת יחסי עבודה, מעבר לרכיבי השכר האחרים. 

קצת היסטוריה... מקור הזכות לדמי הבראה בתקופה בה התעשייה הייתה בעיקרה עבודת כפיים ועבודה פיזית. בעבר, דמי הבראה שולמו לעובדים לצורך מימון שהייה בבית הבראה, לחופשה ומנוחה במהלך תקופת הקיץ, כדי שיוכלו להתרענן ולחזור לעבודה עם כוחות מחודשים.    

בשנת 1998, הוסדרה הזכאות לדמי הבראה בהסכם הקיבוצי הכללי בדבר השתתפות המעסיק בהוצאות הבראה ונופש, שהורחב בצו הרחבה לכלל העובדים והמעסיקים (למעט המגזר הציבורי שם חלות הוראות מיוחדות, ומקומות עבודה בהם חלות הוראות עדיפות). 

בהתאם להוראות צו ההרחבה, עובד שהשלים שנת עבודה במקום העבודה, זכאי לקבל ממעסיקו תשלום דמי הבראה, וכן לחלק היחסי של דמי ההבראה עבור חלק מהשנה. עובד שעד למועד תשלום דמי ההבראה בשנה מסוימת, טרם השלים שנה במקום העבודה, יקבל את דמי ההבראה במועד החלוקה בשנה העוקבת, גם עבור עבודתו בשנה הקודמת.

דמי ההבראה משולמים לעובדים באחד מחודשי הקיץ, מחודש יוני ועד חודש ספטמבר, אלא אם כן הוסכם או נהוג מועד אחר במקום העבודה (למשל, בתשלומים חודשיים).

מספר ימי ההבראה מחושבים בהתאם לוותק שצבר העובד במקום העבודה. להלן פירוט מספר ימי ההבראה בהתאם לוותק במגזר הפרטי:

שנות ותק של העובד                           מספר ימי הבראה

שנה ראשונה                                       5 ימים

שנה שנייה ושנה שלישית                    6 ימים

שנים רביעית עד עשירית                     7 ימים

שנים אחת עשרה עד חמש עשרה         8 ימים

שנים שש עשרה עד תשע עשרה            9 ימים

שנה עשרים ואילך                               10 ימים

במידה והעובד יצא בפועל להבראה מטעם העבודה, הדבר אינו פוגע בזכותו לדמי הבראה, וזאת אלא אם המעסיק הודיע מראש במפורש שהיציאה לנופש היא על חשבון דמי ההבראה והעובד הסכים שדמי ההבראה ישולמו בדרך של יציאה לנופש בפועל.

 

שאלה: מה גובה דמי ההבראה כיום?

תשובה: עובדים שהשלימו שנת עבודה אחת במקום עבודתם זכאים לדמי הבראה בהתאם לוותק שצברו. שווי יום ההבראה מתעדכן בהתאם לעליית מדד המחירים הכללי לצרכן ומתפרסם מדי שנה, בדרך כלל בחודש יולי.

מגזר פרטי:

בהסכם הקיבוצי שנחתם השנה בין ההסתדרות לבין נשיאות המגזר העסקי הוסכם שהחל מ-1 ביולי 2022, התשלום ליום הבראה יעודכן מ-378 שקל ל-400 שקל. העדכון ייכנס לתוקף לאחר ששרת הכלכלה והתעשייה תחתום על צו הרחבה שיחיל את ההסכם על כלל העובדים במשק. עבור עובדים המועסקים במקומות העבודה המשתייכים לנשיאות המגזר העסקי, העדכון הוא מסכום של 382 שקל לסכום של 400 שקל. העדכון במקומות עבודה אלו יחול רטרואקטיבית כך שהעובדים שקיבלו דמי הבראה לפי התעריף הקודם, יוכלו לאחר חתימת הצו לקבל את ההפרש.  

מגזר ציבורי:

על פי הודעתו של הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר, החל מיום 1.6.2022 התשלום ליום הבראה במגזר הציבורי יעודכן לסכום של 449 שקל.

חשוב להדגיש כי בענפים ובמקומות עבודה מסוימים חלים תנאים מיטיבים מבחינת גובה דמי הבראה ליום ומספר ימי ההבראה המגיעים לעובדים, למשל בענפים כמו שמירה ואבטחה, ניקיון וכו'.

דמי ההבראה נחשבים הכנסה מעבודה ומחויבים בתשלום מס הכנסה, דמי ביטוח לאומי ודמי בריאות, אך בד"כ אינם נחשבים לצורך ההפרשות לפנסיה. 

 

שאלה: אחרי שנתיים במקום העבודה שלי, שמתי לב שאני לא מקבל דמי הבראה. כשפניתי למעסיק, נאמר לי כי השכר החודשי שלי כבר כולל את דמי ההבראה. האם זה חוקי ואיך אפשר לבדוק שהשכר הגלובלי שאני מקבל מדי חודש אכן כולל את דמי ההבראה שמגיעים לי?

תשובה: ככלל, אין איסור בחוק להכליל את רכיב דמי ההבראה בתוך השכר שמשולם על ידי המעסיק ("שכר כולל/גלובלי"). יחד עם זאת, כדי להכליל את דמי ההבראה בשכר, על המעסיק לקבוע זאת במפורש בחוזה העבודה, ולייחד שורה נפרדת בתלוש השכר לרכיב דמי ההבראה.

במידה ובחוזה העבודה שלך לא נקבע במפורש שהשכר כולל את דמי ההבראה, או אם רכיב דמי ההבראה לא הופיע בתלוש השכר שלך בשורה נפרדת מהשכר – לא ניתן להכליל את דמי ההבראה בשכר שלך, ועל המעסיק לשלם לך את דמי ההבראה.  

 

שאלה: התקבלתי לעבודה לפני כשנה וחצי אבל יצאתי לחל"ת למשך תשעה חודשים, האם אהיה זכאית השנה לדמי הבראה?

תשובה: בהתאם לצו ההרחבה, היעדרות בשל חל"ת והיעדרות אחרת שבה לא מתקיימים יחסי עבודה, אינה נכללת בוותק העבודה הקובע לצורך הזכאות לדמי הבראה. לכן בתקופת החל"ת לא צברת ותק לצורך תשלום דמי הבראה ובשנה הנוכחית אינך זכאית לתשלום דמי הבראה.

עם זאת, הוותק הקודם שלך (9 חודשים עד היציאה לחל"ת) נשמר, וכאשר תשלימי שנה בפועל בעבודה - תהיי זכאית לדמי הבראה בשנה הבאה ביחס לכל תקופת העבודה בפועל.

 

שאלה: עבדתי חמש שנים אצל אותו מעסיק ורק אחרי שהתחלתי לעבוד במקום עבודה חדש, גיליתי שהמעסיק הקודם לא הפריש לי דמי הבראה מדי שנה. האם מותר לי לדרוש את מה שמגיע לי בדיעבד?

תשובה: לפי תיקון שנעשה בשנת 2016, אתה יכול לדרוש מהמעסיק תשלום דמי הבראה, ואף לתבוע אותו בבית הדין לעבודה, עד 7 שנים לאחור, וזאת גם לאחר ניתוק יחסי העבודה ביניכם.

במידה וסיימת לעבוד במקום העבודה הקודם עד 2017, תוכל לדרוש את דמי ההבראה מהמעסיק או לתבוע אותו, עד שנתיים לאחור. 

 

שאלה: אני עובד שעתי, האם מגיע לי לקבל דמי הבראה ואם כן, איך זה מחושב?

תשובה: בהחלט! כל עובד זכאי לקבל דמי הבראה, גם מי ששכרו משולם על בסיס חודשי, וגם מי ששכרו משולם על בסיס מספר שעות שעבד בפועל.

בהיותך עובד שעתי, חישוב דמי ההבראה נעשה בהתאם להיקף משרתך, לפי הנוסחה הבאה:

מספר שעות העבודה השבועיות שלך X מספר ימי ההבראה שאתה זכאי לו לפי הוותק שלך בעבודה X שווי יום הבראה, וכל זאת חלקי 42.

 

שאלה: אחרי שהתקבלתי לעבוד במקום עבודה חדש, נשאלתי אם אני מוכן לוותר על זכותי לדמי ההבראה. הסכמתי לכך כי מאוד רציתי להתחיל לעבוד אבל כעת אני מתחרט על זה. האם יש לעשות מול המעסיק כדי להחזיר את הגלגל אחורה?

תשובה: יש בהחלט מה לעשות. להסכמה שלך לוותר על הזכות לתשלום דמי הבראה אין תוקף, כי מדובר בזכות קוגנטית שעומדת לך גם אם הסכמת לוותר עליה. ניתן לתבוע עבור השנים בהן המעסיק לא שילם דמי הבראה. יתרה מכך, אי תשלום דמי הבראה מהווה עבירה על החוק.

 

שאלה: במקום העבודה הנוכחי, משלמים לנו דמי הבראה בדרך כלל במשכורת של חודש ספטמבר, האם אהיה זכאי לקבל דמי הבראה במידה שאתפטר ביולי?

תשובה: במידה והעסקתך תסתיים, בין בשל פיטורים ובין בשל התפטרות, לפני מועד תשלום דמי ההבראה באותה שנה, תהיה זכאי לקבל את דמי ההבראה באופן יחסי לשנת העבודה האחרונה עם תשלום המשכורת האחרונה.

עם זאת, במידה ולא תשלים שנת עבודה מלאה, לא תהיה זכאי לדמי ההבראה בסיום העבודה.

 

שאלה: התפטרתי מהעבודה אבל סיום העסקה שלי הינו לאחר שנת עבודה, האם אני זכאי לדמי הבראה?

תשובה: כן, ובלבד שהעסקתך הסתיימה בפועל לאחר שנת עבודה מלאה. עובד שפוטר או התפטר זכאי לדמי הבראה, במידה והשלים שנת עבודה מלאה בפועל, וזאת גם אם ההודעה המוקדמת נמסרה לפני תום השנה.

 

שאלה: למי אני יכולה לפנות במקרה שהמעסיק מסרב לשלם לי את דמי ההבראה?

תשובה: תוכלי לפנות להסתדרות החדשה במרחב בו הנך עובדת, ואת גם מוזמנת להתקשר למוקד לכל עובד של ההסתדרות בטלפון *2383.  

 

סייעה בהכנת הכתבה: עורכת הדין מור ארזי-גלבוע מהלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות.

שאלות ותשובות בנושא דמי הבראהשאלות ותשובות בנושא דמי הבראה