כך שינתה הקורונה את הרגלי הקריאה של הישראלים

כך שינתה הקורונה את הרגלי הקריאה של הישראלים

מנכ"לית עם עובד חניטל סויסה מספרת בראיון מיוחד על הזינוק המטאורי ברכישות הספרים אונליין בשנה האחרונה, אילו בעיות מאפיינות בתקופה הזו את עולם הספרות ולמה בכל זאת היא אופטימית

השנה האחרונה הייתה מטלטלת לכולנו, כשמגפת הקורונה פרצה לחיינו ופגעה בכל המשק: תעסוקתית, בריאותית, חינוכית ועוד. גם עולם התרבות והספרות עבר שינוי דרמטי, כשבמשך חודשים רבים החנויות הפיזיות למכירת ספרים נותרו סגורות בגלל המגבלות שהוטלו, אך מנגד נרשמה פריחה במכירות הספרים אונליין. פגשנו לראיון את חניטל סויסה, מנכ"לית הוצאת הספרים עם עובד, לשיחה על השינויים בתחום ומה אפשר ללמוד לעתיד מהתקופה החריגה הזו.

האם רכישות הספרים בתקופת הקורונה בשוק הכללי ובעם עובד בפרט השתנו משמעותית?

סויסה: "בשוק הכללי נרשמה ירידה חדה מאוד במכירות מאחר שברוב התקופה חנויות הספרים היו סגורות. למעלה מ-70% מהמכירות שלנו הן בחנויות הספרים הפיזיות ולכן סגירת החנויות השפיעה עלינו באופן ישיר ובצורה קשה מאוד. מכירות האונליין, לעומת זאת, עלו במאות אחוזים. ועדיין: סך המכירות עדיין נמוך בצורה משמעותית לעומת התקופה שלפני הקורונה".

אילו ספרים (כותרים) הכי נמכרים בתקופה האחרונה?

"קלאסיקות. למעט מקרים בודדים, רוב המכירות באתר הן של ספרים ותיקים".

האם בגלל הקורונה השתנו העדפות הצרכנים לגבי ז'אנרים של ספרות? יותר מתח או אולי דווקא ספרים יותר קלילים?

"הספרים של עם עובד מלכתחילה פונים לקהל יעד שפחות מחפש ספרות קלילה ומתח, אלא יותר ספרות יפה. במכירות האונליין אפשר לראות שנמכרים ספרים יותר מורכבים ומעמיקים".

האם בגלל המשבר הכלכלי יש העדפה למבצעים או ספרים יותר זולים לעומת 2019?

"לצערי, בשנים האחרונות הצרכנים התרגלו לקנות ספרים במחירים נמוכים ובמבצעים. מרגע שביטלו את חוק הספרים, המצב חזר להיות נטול רסן וספרים נמכרים במחירים מגוחכים שלעתים לא מחזירים את ההשקעה הראשונית עליהם. כמובן שברגע שיש מבצעים אפשר לראות עלייה חדה במכירות, ובהתאם ירידה במכירות כשמבצע מסתיים. זו בעיה עמוקה מאוד שהחלה עוד הרבה לפני תקופת הקורונה".

יש עלייה ברכישת ספרי ילדים בגלל הסגרים?

"היינו בטוחים שתהיה עלייה מאוד גדולה, אך בסופו של דבר העלייה לא הייתה כמו שצפינו. בסגר הראשון הייתה עלייה במכירות ספרי ילדים, שהתמתנה בהמשך. עבורי כאמא יש חשיבות עצומה לספרי ילדים בוודאי בתקופה שמערכת החינוך סגורה. שוק הספרים דינמי ואני מעריכה שמכירות ספרי הילדים יעלו בהמשך".

האם יש לך תובנות מסוימות בשנה הזו לגבי עם עובד ועולם הספרות העתידי?

"בהחלט. ראשית, אני חלק מהנהלת התאחדות המו"לים בישראל ואנחנו מנסים להוביל מהלך משותף לצורך ייצוב הענף. רוב הוצאות הספרים נקלעו למצוקה כלכלית ותקופת הקורונה הגבירה את הבעיה. הבעיות העיקריות בעולם הספרות הן הצפה של ספרים, מחירים נמוכים מדי ודואופול (צומת ספרים וסטימצקי) שמכתיב את תנאי השוק. מבחינת עם עובד: זה תקופה ארוכה שאנחנו משנים דברים רבים בהוצאה והקורונה מחדדת את השינויים. לעם עובד אין 'שומנים' ולכן לא נדרשו שינויים רבים בתקופה זו. כדי לשמור על העובדים המסורים שלנו לא פיטרנו אף אחד, אלא הוצאנו לחל"ת מאחר שאנחנו כמעט לא מקבלים ספרים חדשים. אני מקווה שעם פתיחת המשק והיציאה ממשבר הקורונה נוכל לחזור למצבת עובדים מלאה".

משהו אופטימי לסיום?

"על אף כל השינויים, לספרות יש מקום חשוב בעולם התרבות. הרגלי הקריאה אמנם משתנים, אבל אנשי הספר כאן לעוד שנים רבות. יש אנשים רבים שהתשוקה לספרות בוערת בהם, ועובדי ההוצאה ואני כאן בשביל לספק להם את הספרים שהם כל כך אוהבים".

חניטל סויסהחניטל סויסה

צילום: ניר קידר