"אם פעם "עשינו שוק" והלכנו לקצב, בתקופה האחרונה אנו רואים עלייה משמעותית של קניית מוצרים אונליין, כלומר באמצעות אתרי הרשתות באינטרנט, או אפילו בהזמנה טלפונית מהירקן, מהסופר או מהמכולת השכונתית", מספר עו"ד ירון לוינסון, מנכ"ל רשות ההסתדרות לצרכנות.
"יש כמה כללים צרכניים חשובים שקשורים לעסקאות אלו, שנקראות בלשון חוק הגנת הצרכן: עסקאות מכר מרחוק", מסביר לוינסון. "בעסקאות כאלה, שבהן העסקה לא נעשית פנים אל פנים כמו למשל בחנות, החוק מעניק זכויות נוספות לצרכן בכל מה שקשור לביטול העסקה".
אילו זכויות למשל?
"צרכנים רבים לא מודעים לכך שיש להם זכות ביטול מיוחדת במקרה של עסקת מכר מרחוק, לא רק במקרה של פגם או אי אספקת המוצר. בתנאים מסוימים, החוק מעניק 14 יום לביטול עסקת מכר מרחוק מכל סיבה שהיא, וזאת בכפוף לתשלום דמי ביטול בסך 100 ₪ או 5% ממחיר העסקה, לפי הסכום הנמוך ביניהם".
יש מוצרים שלא נוכל לבטל אחרי שרכשנו אותם אונליין?
"אכן. יש סוגי מוצרים מסוימים שלא ניתן לבטל בגינם את עסקת המכר מרחוק, גם אם זה בטווח של 14 יום. רבים מאלה הם דווקא מסוג המוצרים שאנו צריכים כעת יותר מהכול. כך למשל, החוק קובע כי הזכות לביטול ולקבלת החזר על המוצר לא תחול על "טובין פסידים". הכוונה בביטוי היא למוצרים שנוטים להתקלקל במהירות, כגון: פירות וירקות, מוצרי אוכל טריים למיניהם וכדומה. ברור שאי אפשר להחזיר עגבניות שקנית לאחר 14 יום".
על מה חשוב להקפיד כשמזמינים אונליין?
"חשוב תמיד לעשות הזמנה באתר אינטרנט מאובטח בלבד, כזה שיש בו כלים המיועדים לאבטח את פרטי האשראי שלכם שלא יהיו חשופים לעין כל, ולעבור יותר מתמיד על רשימות חיובי האשראי שלכם.
למה כדאי לשים לב כשמזמינים קניות מהסופר?
"בהתאם להוראות משרד הבריאות, על השליחים להשאיר את המוצרים סמוך לפתח הבית. בשל כך, חשוב עוד יותר לבדוק שאכן כל מה שהוזמן – סופק, ושהמחירים שבהם חויבתם הם אכן המחירים המופיעים בהזמנה שביצעתם. שימו לב שבחלק מהמוצרים עשוי להיות מחסור, כך שייתכן שהם הוחלפו במוצרים אחרים או לא סופקו כלל".
קניות ברשת, למה כדאי לשים לב?
בהתאם לחוק, מגיעה לכם השבת תמורה, כלומר: מחיר הכרטיס.
אנחנו לא יודעים מה יקרה בחודש מאי. אם לא תבטל עכשיו את הכרטיס, והמדינה תורה בעתיד לחברת התעופה שלא לבצע את הטיסה (כלומר תאסור טיסות, לא רק תמליץ לא לטוס), תהיה זכאי להשבת התמורה. ביטול או שינוי כיום, לפני שנודעו הפרטים האלה, כפופים לתנאי ביטול או שינוי הכרטיס הרגילים.
אם הזמנת את הטיסה דרך אתר ישראלי/סוכנות ישראלית, ולא חלפו 14 יום ממועד ההזמנה או קבלת מסמך הכולל את תנאי הביטול )לפי המאוחר), תהיה זכאי להחזר על פי תנאי חוק הגנת הצרכן בכפוף לתשלום דמי ביטול. זאת כמובן בתנאי שזו הייתה עסקת מכר מרחוק, כלומר: הזמנה בטלפון בפקס, במייל או באינטרנט.
אם אתה אזרח ותיק (מעל גיל 65), תוכל לבטל את הטיסה גם אם חלפו 14 יום ממועד ההזמנה, בתנאי שטרם חלפו ארבעה חודשים מהרגע שביצעת הזמנה אינטרנטית או טלפונית, ובתנאי שקדמה להזמנה הזו שיחה (לרבות באמצעי אלקטרוני). חשוב לזכור כי כל מקרה לגופו. ייתכן שקיימים מצבים נוספים שבגינם ניתן לקבל החזר על ביטול העסקה, אנו ממליצים לבדוק את הדברים מול רשות ההסתדרות לצרכנות (דרך פנייה למוקד לכל עובד 2383*) או לקבל ייעוץ משפטי פרטי.
במידה והזמנת חופשה או כרטיסים לחו"ל באמצעות אתר בחו"ל, כמו למשל אתר בוקינג, על עסקה זו לא חלות הוראות חוק הגנת הצרכן. לכן זכות הביטול הינה בהתאם לתנאי האתר.
אם הנכם אזרחים ותיקים (מעל גיל 65), ומדובר בעסקת מכר מרחוק, שכללה שיחה (גם באמצעי אלקטרוני) ביניכם לבין חברת התיירות, אתם רשאים לבטל את הטיול המאורגן בתוך 4 חודשים מיום הזמנת הטיול, ובלבד שתעשו זאת לפחות 7 ימי עסקים קודם למועד יציאת הקבוצה לטיול המאורגן, בתמורה לדמי ביטול של 100 ₪ או 5% (לפי הנמוך). גם אם אינכם אזרחים ותיקים, אבל לא חלפו 14 יום מהמועד בו קיבלתם את תנאי ההזמנה הכוללים את תנאי הביטול, עדיין תהיה לכם הזכות לבטל את ההזמנה בהתאם לתנאים האמורים. בכל מקרה אחר, כל עוד לא ברור שהטיול לא יוכל להתבצע, חלים תנאי ההזמנה.
אם אכן עומדת לכם הזכות לבטל את העסקה בהתאם להוראות החוק, יש לפנות בדרישה בכתב להשבת התמורה, לבקש כי הסוכן ינמק מדוע לדעתו לא מגיעה לכם השבת התמורה, ולתעד את הפניה. בהעדר תשלום, ובמקרה שקיימת זכות ביטול, ניתן להגיש תביעה להשבת התמורה בבית משפט לתביעות קטנות.
הזכות להשתמש בתו לרכישה אונליין תלויה בתנאי הכרטיס. בדרך כלל ההתייחסות לתווי קניה היא כמו לכסף מזומן, ולכן, לרוב, לא ניתן להשתמש בתו לרכישה אונליין
בהתאם להוראות החוק, תו קניה תקף למינימום של 5 שנים ממועד ההנפקה, ועל מנפיק תו הקניה לציין על הכרטיס באותיות ברורות ובאופן בולט את מועד ההנפקה ואת מועד פקיעת התוקף.
על פי הוראות החוק, אתה זכאי להחזר כספי מלא בתוך 14 יום ממועד ביטול ההופעה. ייתכן שיהיו עיכובים או דחיות בהחזרים הכספיים לנוכח המצב שנוצר לפיו חלק ממקומות העבודה, ובהם המשרדים שאמורים לדאוג להחזר, אינם פועלים כבשגרה.
לא, הם לא צודקים. על פי חוק הגנת הצרכן לעסקת מכר מרחוק, את זכאית לבטל את העסקה עד 14 יום ממועד קבלת המוצר. יש לזכור שהזכות לא חלה לגבי כל המוצרים. למשל, לא תוכלי לבטל עסקה לרכישת טובין פסידים (כגון מוצרי אוכל העשויים להתקלקל), מוצרים שניתנים להעתקה או מוצרים שיוצרו במיוחד עבור הצרכן. במקרים שבהם אי שביעות הרצון מהפריטים נובעת מאי התאמה (לא מדובר בפריטים שהזמנת, או שמדובר בפריטים לקויים) הנך זכאית בכל מקרה להחלפת הפריטים או לביטול העסקה.
כן, אי אפשר לחייב בעלי צימרים פרטיים לארח אנשים בתקופת בידוד. אם יש לכם שאלות לגבי אפשרויות השהייה בעת בידוד, ניתן להיעזר באתר ייעודי שהקים משרד הבריאות או בפורטל חירום לאומי של פיקוד עורף.
על הזמנה באתר בחו"ל לא חלות הוראות חוק הגנת הצרכן. לכן זכות הביטול הינה בהתאם לתנאי האתר.
כן. בהתאם להוראות תקנות ביטול עסקה, הם רשאים לגבות דמי התקנה עד לסך 100 ש"ח.
אפשר, אך לא מומלץ. עדיף תיעוד בכתב הכולל אישור על קבלת ההודעה שלך ועל מועד קבלת ההודעה.
קניות אונליין בימי קורונה